2012 m. balandžio 13 d., penktadienis

Rankos, švelnesnės už šilką

Žiemiški orai, darbas namuose, nesubalansuota mityba – visa tai neigiamai veikia rankų odą. Tik 20 minučių per dieną, ir jos taps švelnesnės už šilką! Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Rask laiko, pamėgink ir tuo įsitikink.

Valyk, lepink, rūpestingai prižiūrėk!
Rankų odos priežiūra prasideda nuo valymo. Kad ir koks paprastas atrodytų šis etapas, nežiūrėk į jį atsainiai. Paviršiniam valymui tiks muilas. Vienintelis reikalavimas – ši priemonė neturi būti per daug agresyvi, kad nepažeistų natūralios apsauginės plėvelės. Geriau naudoti skystą muilą arba prausiklį, kuriame būtų ir kremo. Gilesniam valymui kartą ar du per savaitę naudok specialų šveitiklį rankoms su vaisių rūgštimis.
Nešvarumus puikiai pašalina paprasta druskos vonelė. Viename litre vandens ištirpink 100 g jūros druskos ir palaikyk šiame tirpale rankas maždaug 10–15 minučių. Dar giliau išvalyti odą padės citrinų sultys ir losjonas su cukrumi. Sumaišyk citrinų sultis su rožių vandeniu, įdėk šiek tiek cukraus pudros. Trink lengvais judesiais, kol cukrus ištirps.

Nepamiršk drėkinti!
Kai ląstelės „pamiršta“, kaip reikia saugoti vandenį, oda pradeda vysti, praranda savo išvaizdą. Padėk jai išsaugoti drėgmę!
Pats paprasčiausias būdas sudrėkinti rankų odą – patepti ją drėkinamuoju kremu. Rinkdamasi šią priemonę paskaitinėk, kas rašoma ant pakuotės. Turėtum imti tokią, kurios sudėtyje yra natūralių aliejų.
Tikriausiai žinai pagrindinę grožio taisyklę: per dieną būtina išgerti pakankamai švaraus vandens (ne mažiau kaip litrą su puse). Ypač naudinga kasdien daryti ir 15 minučių trukmės voneles su bulvių krakmolu. Jos ruošiamos taip: ištirpink arbatinį šaukštelį krakmolo 2 valgomuosiuose šaukštuose vandens, užpilk stikline verdančio vandens ir atskiesk šį tirpalą 1 litru vandens. Puikiai odą drėkina ir alavijai. Jų lapus porai savaičių padėk į šaldytuvą, tada supjaustyk, užpilk vandeniu (santykiu 1:5). Po poros valandų užvirink, virk 3 minutes, nukošk ir užšaldyk. Trink šiais ledukais rankas kiekvieną rytą.

Subalansuota mityba
Pasirūpink, kad tavo maiste netrūktų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Naudok maitinamąjį kremą. Tepk jį kiekvieną vakarą ant švariai nuvalytos odos, tada užsimauk celofanines pirštinaites, ant viršaus – medvilnines pirštines ir eik miegoti. Ryte oda bus švelni ir elastinga.
Rinkdamasi maitinamąjį kremą, perskaityk, kas rašoma ant pakuotės. Paprastai geruose kremuose būna vitaminų, drėkinamųjų priedų, aliejų, augalų ekstraktų. Netepk priemonės labai storu sluoksniu, o vakare tam naudok sudrėkintą tamponą.
Tavo rankoms padės beržų sula. Odai ji – tikras jaunystės eliksyras (juk šiame permatomame ir salstelėjusiame skystyje labai daug naudingųjų medžiagų). Patepk rankų odą du kartus iš eilės ir palik 10 minučių. Rezultatai pranoks tavo lūkesčius!

Masažas
Kelios minutės masažo per dieną išsaugos tavo rankų jaunystę – įtrynimai ir paglostymai mažina nuovargį, daro odą stangrią, tonizuoja, padeda ląstelėms geriau įsisavinti deguonį ir drėgmę, lavina raumenis. Kad procedūra būtų efektyvi, naudok masažinius aliejus arba rankų kremą.
  • Pradėk masažą glostomaisiais judesiais nuo pirštų galiukų iki jų pagrindo, tada iki riešo, alkūnių ir pečių, apimk tuo pačiu viena ranka krūtinę. Efektyvus ir vienos rankos pirštų, riešų, dilbių ir pečių gniaužymas kita ranka.
  • Kitas etapas – žnaibomieji judesiai nuo pirštų galiukų iki pat pažastų. Ši procedūra gerina kraujotaką.
  • Sukamaisiais judesiais patrink visus rankų sąnarius.
  • Ištiesk ranką, sugniaužk pirštus į kumštį, lengvai ir ritmingai juo patrankyk nuo pirštų galų per visą ištiestą ranką.
Nebaisūs nei šalčiai, nei vėjai
Šaltis, buitinė chemija ir netgi saulės spinduliai naikina natūralią odos apsaugą. Tavo užduotis – apsaugoti rankas nuo neigiamo aplinkos poveikio. Priprask buitinius darbus dirbti su guminėmis pirštinėmis. Prieš tai kruopščiai ir nuplauk ir nusausink rankas, pabarstyk talko milteliais arba patepk plonu kremo sluoksniu. Po darbo plaštakas taip pat būtina gerai nuplauti ir pamaitinti. Jeigu skalbi, plauni indus arba dirbi sode be pirštinių, pasitepk specialiu apsauginiu kremu su silikonu arba vitaminu A. Tokie elementai padeda išsaugoti natūralią odos struktūrą. Eidama į saulę rinkis kremus su UV filtrais.
Padidinti natūralią apsaugą padeda alyvuogių aliejus. Užtepk jo ant plaštakų 1 ar 2 kartus per savaitę ir palik nakčiai, užsimovusi medvilnines pirštines. Žiemą efektyvios kaukės iš tarkuotų obuolių ir bananų. Nepamiršk ir elementarios rankų apsaugos – rinkis neagresyvias indų plovimo ir skalbimo priemones, į šaltį išeik tik su pirštinėmis, reguliariai daryk rankų masažą.


Alkūnės
Kiekviena moteris supranta, kad šerpetojančios alkūnės gali sugadinti net ir patį gražiausią įvaizdį. Natūralu, kad per lenkimus oda yra grubesnė – gamta taip sutvarkė. Ginčytis su ja beprasmiška, tačiau paslėpti defektus tikrai galima:
  • Atsikratyk įpročio remtis alkūnėmis ant stalo.
  • Kartą ar du per savaitę nušveisk jas kūno šveitikliu. Pirmenybę teik toms priemonėms, ant kurių rašoma, kad jos tinka alkūnių ir kelėnų priežiūrai.
  • Kiekvieną dieną patepk alkūnes citrina. Jau po poros dienų oda taps šviesesnė ir švelnesnė. Tokio pat rezultato galima tikėtis ir naudojant grietinę arba kefyrą. Palaikyk ištepusi 20 minučių ir nuplauk vandeniu.
Sustabdyk laiką
Iki 35 metų rankų odą dažniausiai užtenka tiesiog nuvalyti, pamaitinti ir apsaugoti. Vėliau ateina laikas naudoti atkuriamąsias priemones. Jeigu tenka daug dirbti su žeme arba vandeniu, be reabilitacinio kurso neapsieisi.
Vystanti oda gydoma specialiomis atkuriamosiomis kaukėmis ir kremais, priemonėmis su antioksidantais. Rinkis preparatus, kurių sudėtyje būtų vitaminų A ir E.
Šerpetojančioms rankoms padės šiltos ramunėlių, medetkų, lakišių ir gysločių arbatos vonelės. Užpilk šaukštą tokio mišinio stikline verdančio vandens ir palaikyk 8 valandas. Nukošk ir palaikyk šiame skystyje rankas 20 minučių.
Išmėgink drėkinamąją persimonų kaukę: sumaišyk vaisiaus minkštimą su pienu arba grietinėle, ištepk rankas ir palaikyk 20 minučių.


Ir dar šis tas
Nepamiršk, kad kremą reikia tepti tik ant kruopščiai nuvalytos odos, lengvais judesiais. Ir rankos, ir priemonė tuo metu turi būti šiltos. Šaltis sutraukia kraujagysles, tad kremas susigeria blogiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą